Divulgació

Els continguts dels nostres cursos, jornades i tallers parteixen del convenciment que els africans i les africanes no són un objecte d’estudi, sinó unes companyes de viatge que ens aporten quotidianament noves formes de pensar el passat, el present i el futur de la societat global. Convé que tothom tingui la possibilitat d’aprendre dels africans.

Seminaris

Seminari: “Els reis-déu a l’Àfrica: Anàlisi del poder tradicional africà”.

Aquest curs fa un recorregut per la reialesa antiga, nilo-sahariana i egípcia, la clàssica dels grans segles medievals, però també el trencament tràgic d’aquesta reialesa durant els segles de tracta d’esclaus i allò que encara avui sobreviu. Actualment podem comptabilitzar encara uns 2200 reis o reines divins a tot el continent negre, i d’ells, només una petita fracció són descendents de llinatges estatals. Això ens durà a analitzar i debatre sobre què són les presidències africanes després de la independència i per què estan perdent la confiança i el consens popular, en un sistema modern cada cop més trencador, insolidari i desequilibrat.

Seminari: “Humanisme versus Tradició”. El pensament modern a Europa i Àfrica.

El pensament africà, amb una particular història, és de tipus tradicional. Però, des del segle passat, podem parlar d’un pensament modern -d’origen occidental- al món negroafricà. Encara que la majoria acadèmica assegura que aquest pensament és tan africà com el tradicional, convindrà analitzar si aquesta afirmació es pot verificar en la vida quotidiana dels pobles.

Seminari: “Pensament africà”

Aquest seminari analitza les bases antigues del pensament africà, el seu sentit tradicional (espiritual), les seves transformacions al llarg dels darrers mil·lennis, l’impacte del pensament modern durant els passats cent anys i l’actual recuperació dels nombrosos sistemes tradicionals de viure i pensar la realitat arreu del continent.

Jornades

  • Jornades Àfrica Negra. Mirades Creuades.
  • Jornades “Els africans a Europa. Una llarga història”
  • Jornades “Estudis Africans En xarxa”
  • Jornades “Àrees protegides, biodiversitat i comunitats: Aprenen de les experiències de conservació a l’Àfrica”
  • Jornades Llengua, societat cultura: per una defensa de la diversitat lingüística a l’Àfrica Negra”
  • Jornades “Els pobles indígenes a l’Àfrica”
  • Conference on the “Management of Natural Resourcesin Sud-Saharan Africa: wildlife, minerals and borders.
  • AKIYAYÁ. Mostra de cinema documental “Farafina, més enllà de les fronteres”.
  • Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona

Seminaris i Workshops

Desplaça cap amunt