La medicina ioruba: equilibri, coneixement i harmonia

La medicina ioruba és originària d’Àfrica, però la seva pràctica està molt estesa. Un conegut exemple és el de la Santeria, una pràctica religiosa fruit del sincretisme entre aquesta i la religió catòlica i que es dóna a l’Amèrica Central com a resultat de l’arribada d’esclaus iorubes durant la trata al segle XIX.

El saber mèdic ioruba té les seves arrels en un text revelat pel profeta místic, Orunmila, fa més de 4.000 anys a l’antiga ciutat de Ile, en Iorubaland. Els ensenyaments de Orunmila al poble ioruba se centren en l’endevinament, l’oració, el ball, els gestos simbòlics, la superació personal i comunitària, els banys espirituals, la meditació i la farmàcia herbària. Les tècniques mèdiques que empra tracten no solament de neutralitzar les forces negatives de la malaltia en el cos humà, sinó també aconseguir l’esclariment espiritual i la superació com a mitjans per alliberar l’ànima.

DADES DE LA SESSIÓ

Ade_03 Ponent: Ade Afinkenwa
Espai: Espai Avinyó, Barcelona
Dia: 25 de setembre 2013, 19h

Ade Afinkenwa és President del Club d’Emprenedors i Emprenedores Afrocatalans i autor del primer diccionari Castellà-Yourba/Yourba-Castellà.

 

LLIBRE DE L’AUTOR

-Ade Afinkenwa: Diccionario Castellano-Yoruba / Yoruba-Castellano
(oozebap, Barcelona, 2013)

TEXTOS:

Integrate for Efficiency: Traditional Yoruba Medicine in Nigeria [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][PDF]
Jessica Olson, Solomon Nkiwane

The relevance of Yoruba medicine men in public health practice in Nigeria [PDF]
Z. A. Ademuwagun

Medicina tradicional africana y otras razones para marcar el rostro [PDF]
José A. Soto Padrón, Centro Cultural Africano Fernando Ortiz

VÍDEOS:

 

LINKS:

WEBS de babalawos:
http://ifa-orisha.es
http://www.ifalaye.com
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt