Migracions africanes i desenvolupament. Navegant fronteres invisibles
Congrés internacional que es celebrarà el 14 i el 15 de novembre de 2013 a la Universitat Jaume I.
Congrés Migracions Africanes
14 i 15 novembre 2013
A l’Edifici del Centre d’Estudis de Postgrau i Formació Continuada de la Universitat Jaume I
Migracions africanes i desenvolupament. Navegant fronteres invisibles
L’interès per la temàtica rau en la necessitat de conèixer i analitzar fenòmens creixents a les nostres societats: les migracions africanes. Aquest àmbit ens permet, no només aproximar-nos a les persones, col·lectius i dinàmiques socials actuals, sinó repensar el concepte de desenvolupament a partir dels fils que obren els processos migratoris entre l’Àfrica Sudsahariana i els Països Catalans. Així, les migracions entre els dos territoris, obren fils de connexió, intercanvi i, per tant, de canvis socials, que aborden el concepte de desenvolupament des de perspectives múltiples, en la mesura en la que s’entén com un procés multidimensional i multidireccional.
Els panells
1. Migracions i Desenvolupament
Aquest panell vol ser un espai de presentació d’aquelles comunicacions que versen sobre les connexions que s’estableixen entre els països d’origen i els països de destí de les persones migrades, de trànsit, de destí, de diàspora; així com les implicacions que aquestes representen em temes de desenvolupament de les societats en contacte.
2. Polítiques migratòries de la Unió Europea i la política exterior Espanya-Àfrica
Aquest panell vol ser un espai on tinguen cabuda aquelles comunicacions relacionades amb les fronteres, les polítiques migratòries, les Polítiques Europees de Veïnatge i amb totes les anàlisis que versen sobre les migracions analitzades des d’una perspectiva de les polítiques públiques emmarcades als acords de Schengen de la Unió Europea.
3. Interculturalitat, transnacionalitat i gènere
Aquest panell vol ser un espai de reflexió sobre les relacions interculturals que generen les migracions i les persones migrades en territori de destí, així com sobre la gestió política que es fa de la migració i de les aportacions que aquesta brinda. En aquest sentit, el panell també copa aquells estudis i reflexions centrats en la condició transnacional de les persones migrades, estat permanent de frontera en temes d’identitats, de referents, de condicions administratives i d’espais d’intercanvi.
A més incorpora també les comunicacions que centrin l’anàlisi tant en les migracions explicades des de la perspectiva de gènere, com en les genealogies migratòries analitzades des de mirades feministes. Així mateix, el panell també vol incloure els biaixos que es creuen amb la identitat de gènere – particular de cada societat – i com les persones la viuen quan es tracta d’experiències migratòries.
Organitza: Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la Universitat Jaume I amb la col·laboració del Centre d’Estudis Africans i Interculturals
Inscripcions: http://www.uji.es/seveis/ocds