Els bancs, grans responsables i partícips de l’actual crisi del sistema econòmic, tenen per objectiu maximitzar els beneficis constantment. En aquesta cursa que sembla no tenir fi, la banca islàmica representa una alternativa al model financer actual. Proposa una banca, tant per a particulars com per a empreses, amb una opció ètica, transparent i responsable respecte al conjunt de la societat.
La banca islàmica està basada en les finances islàmiques. Aquest model de finances és un sistema originat en la Shari’ah, que combina elements de les estructures financeres convencionals amb elements filosòfics espirituals inclosos en la llei islàmica, com poden ser la prohibició de cobrar interessos en l’exercici de l’especulació o la usura.
El missatge principal de la banca islàmica és que totes les operacions financeres, ja siguin en la forma de les transaccions comercials, productes i serveis financers, sempre han de produir un benefici que condueixi al benestar de la societat. Així, l’economia és entesa com a una eina per aconseguir fins socials de benestar humà.
La banca islàmica té quatre principis generals:
En primer lloc prohibeix la riba o interès, de tal manera que banca i client comparteixen el risc de la operació financera. Si el projecte funciona tothom hi guanya, si el projecte va malament no hi guanya ningú i no es cobren interessos.
En segon lloc vincula el rendiment a la productivitat, enlloc d’entendre el rendiment en relació als moviments econòmics sense base real, és una banca que fomenta les operacions totalment materialistes. Així, desencoratja l’especulació i totes les operacions financeres assentades en bases econòmiques fictícies.
En tercer lloc es prohibeix el garar o engany, s’exigeix una transparència en les transaccions i operacions sent objecte de prohibició la mentida i la falta de claredat.
En quart lloc la banca islàmica té un component ètic bàsic, ja que es prohibeix el finançament de projectes o empreses que duguin a terme operacions que siguin perjudicials per a les persones segons els criteris islàmics. Abans de finançar qualsevol projecte o empresa, el consell assessor de la banca valora la inversió per tal de no invertir en empreses ni projectes que la practiquin.
La banca islàmica no és res de nou. L’origen d’aquest tipus de sistema financer es remunta al segle VIII dC, segle en el que es van donar les condicions econòmico-socials necessàries per desenvolupar aquests conceptes que afavorien l’estabilitat i renegaven de l’especulació. Malgrat això, haurem d’esperar força anys, fins el 1963, per la creació del primer banc islàmic i al 1975 pel naixement a Dubai del primer banc islàmic modern, el Dubai Islamic Bank.
Podem dir que la banca islàmica s’ha convertit en una alternativa que, per una banda és ètica, transparent i responsable; i per altra banda és altament competitiva. Així, la banca islàmica guanya quan les persones guanyen, quan la societat guanya, amb un component filosòfic espiritual que l’allunya i diferencia del nostre sistema econòmic financer.
DADES DE LA SESSIÓ
Ponent: Najia Lofti
Espai: Espai Fontana, c/Gran de Gràcia, 190, Barcelona
Dia: 20 de febrer 2013
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][PDF] Cartell de la sessió
*Najia Lofti és economista especialitzada en economia i finances islàmiques.
ARXIUS RELACIONATS
–Anwar Zibaoui , “Banca islámica, más allá del cliché”, Economía Digital, 09/02/12
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]