AFROTALKS. Visibilitzar la literatura de Guinea Equatorial en la diàspora: Barcelona i Londres

El passat dissabte 25 de novembre el Centre d’Estudis Africans i Interculturals va celebrar la primera trobada en línia del projecte AfroTalks. La sessió va estar conduïda pels escriptors equatoguineans Remei Sipi i Juan Riochí, els quals des dels seus llocs de residència, Barcelona i Londres, van debatre i conversar sobre la visibilitat i salut de la literatura del país natal. 

“AfroTalks: sobre cultura juvenil afrocatalana” és un projecte finançat per l’Ajuntament de Barcelona per garantir la igualtat de drets de ciutadania del jovent barceloní d’origen africà i per combatre els rumors, els estereotips i les actituds discriminatòries viscudes en una societat marcada per fortes desigualtats. És una iniciativa vital per potenciar i promoure una ciutat més inclusiva, oberta i culturalment híbrida, que reconegui els coneixements i pràctiques culturals diverses com a una font d’enriquiment i d’equitat social, i que garanteixi la participació de les persones amb bagatges culturals i diversos en múltiples espais de la ciutat. 

A Barcelona ens trobem amb una situació paradoxal. Per una banda, hi ha un increment important de la presència de persones d’origen africà a la ciutat i de relacions de diferent tipus amb el continent africà per part d’entitats i institucions públiques i privades. Però, per altra banda, els recursos destinats al coneixement, la formació i la sensibilització sobre l’Àfrica que es dona en la nostra societat són gairebé nuls. Aquesta descompensació, malauradament, de vegades repercuteix de forma negativa en la qualitat o l’encert de les accions que es posen en marxa amb relació a l’Àfrica i als immigrats d’origen africà. 

Els espais de trobada que s’estan desenvolupant dins el projecte “AfroTalks” volen obrir un debat amb tota la població jove afrodescendent de Barcelona i referents de les cultures africanes en la diàspora. La conversa amb Remei Sipi i Juan Riochí, que es pot recuperar al canal de Youtube del CEAi, va visibilitzar la potència de les literatures africanes, amb especial atenció a la de Guinea Equatorial, entre la societat barcelonina. Aquesta literatura, jove i encara molt marcada pel silenci oficial sobre el colonialisme espanyol que es va imposar als últims anys del franquisme, és encara avui poc coneguda, però amb escriptors i escriptores joves que volen capgirar la situació.

Podeu recuperar la conversa en el següent enllaç: https://youtu.be/9ZAXVLZo52U

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt