Sessió Tontines Africanes

Segona sessió del projecte Cartografia de coneixements – Cartografía de saberes

 

Tontines africanes, un model de relacions humanes i d’emprenedoria femenina

Des de sempre les poblacions africanes s’han organitzat segons un sistema tradicional d’estalvi i solidaritat que funciona de manera molt eficaç. Rep centenars de noms diferents, cada idioma africà té una o vàries paraules per a denominar-lo: susu, xitique, moziki, likelemba o nat entre d’altres però, sobretot, es coneix per “tontin”. Parlem d’una estrategia econòmica i social, d’un eficaç sistema financer i de solidaritat que funciona a tota Àfrica sudsahariana des de fa segles.

És al mateix temps un sistema d’estalvi i de crèdit, així com una caixa de seguretat que excedeix les meres funcions financeres. Una tontina és un sistema de solidaritat i assistència basat en la confiança entre els seus membres. Amb la paraula n’hi ha prou com a garantia, no es firmen papers, no es cobren interessos, no hi ha despeses de manteniment del sistema i els diners que la persona s’emporta no es tornen. Els membres d’una tontina no es limiten a ajudar-se amb els diners recollits, sinó que mantenen lligams de suport de tot tipus en situacions de crisi. Les tontines també són xarxes d’influències socials, un espai de trobada i una determinada manera de teixir les relacions  humanes.

Aquest mateix sistema d’estalvi, crèdit i solidaritat és utilitzat també amb algunes característiques diferents a Mèxic, Indonèsia, India, Xina, Tailandia i molts altres llocs del planeta. Són les ARECs (Associacions rotatives d’estalvi i crèdit) i ofereixen al món sencer serveis financers, vàlids, que prevalen en el temps i eficients per a una gran quantitat de persones amb petits ingressos.

Ponent: Remei Sipi
Espai: Casa del Mar
c/ d’Albareda, 1-13 (Metro: Poble Sec)
Dia: 28 de març
Hora: 19 h
Cal inscripció prèvia a: cea.inscripcions@gmail.com

Carta de presentació (en format pdf)

Cartell de la segona sessió (en format pdf)

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.