Lola López, a l'esquerra, amb Rafa Besoli, durant el lliurament del premi. Font: BCN Intercultural

Lola López, a l’esquerra, amb Rafa Besoli, durant el lliurament del premi. Font: BCN Intercultural

El jurat va destacar que la Xarxa ha contribuït a formar agents antirumors i a difondre campanyes virals de vídeos a través d’internet i les xarxes socials, accions de sensibilització, etc. El Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA) de Barcelona forma part de la Comissió Directora de la Xarxa.

La Xarxa BCN Antirumors, que rep el suport del Programa BCN Interculturalitat, va recollir dilluns 27 d’abril a la Universitat de Vic el premi a la trajectòria de foment de la diversitat en l’àmbit de la comunicació audiovisual, que atorgava la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual en el marc de la setena edició dels Premis per a la Diversitat en l’Audiovisual.

La Mesa per la Diversitat, organisme depenent del Consell Audiovisual de Catalunya, reconeixia amb aquest guardó la contribució de la Xarxa BCN Antirumors a la construcció d’un model intercultural de convivència a partir de tres principis: equitat, reconeixement de la diversitat i interacció positiva.

El jurat va destacar que la Xarxa, creada el juliol de 2010, ha contribuït a formar agents antirumors i a difondre campanyes virals de vídeos a través d’internet i les xarxes socials, accions de sensibilització, etc., a fi i efecte de “trencar amb els rumors i els estereotips que poden generar actituds racistes i, per tant, dificultar la convivència entre persones de diferents cultures”.

Lola López, directora del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEA) i membre de la Comissió directora de la Xarxa, i Rafa Besoli, tècnic de comunicació del Programa BCN Interculturalitat, van recollir el premi i van destacar l’aposta de la Xarxa a favor d’accions comunicatives que, a banda de desmuntar argumentalment els rumors relacionats amb la diversitat cultural, siguin també accions que refermin un relat de la realitat dialogant, rigorós i inclusiu. I, en relació a aquesta idea, es va aprofitar l’ocasió per convidar als actuals i futurs professionals de la informació a no oblidar que aquesta visió inclusiva és clau per fer del periodisme un servei responsable socialment i al servei de tota la ciutadania.

La Mesa per la Diversitat va premiar també el reportatge Assentaments d’immigrants, del programa Latituds, de Televisió de Catalunya; el capítol Migracions, de l’espai L’excusa, emès per CalellaTV, i produït per Produccions MINNIM i la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana; l’espai La tertúlia del Fòrum, d’Olesa Ràdio; i les càpsules de Canvia el xip!, dins del projecte Roda el món de la Fundació Sociocultural Atlas.

Notícia publicada a BCN Acció Intercultural.