CEA Literari

Cicle de presentació de llibres amb una visió respectuosa i constructiva de l’Àfrica

22 de maig – 19h

Lugares sagrados de África, de Jean-Bosco Botsho

6 de juny – 19h

“Instants d’un país. La Namíbia del Cafè Zoo“, de Ana Moya

ANUL·LAT 20 de juny – 19h

“Si l’Atlàntic parlés”. Presentació dels llibres El mar dels traïdors i El pescador que volia anar al país dels blancs, de Jordi Tomàs

Aquest cicle de presentacions es dura a terme al Centre d’Estudis de L’Hospitalet (CEL’H). A l’Av. Josep Tarradellas i Joan, 44 (Espai Molí) – 08901 L’Hospitalet.

 

 

CEA Literari

Cicle de presentació de llibres de membres del Centre d’Estudis Africans i Interculturals

Als darrers mesos ha aparegut diversos llibres relacionats amb l’Àfrica. Volem compartir amb tots vosaltres aquesta bona notícia, organitzant una serie de presentacions d’aquestes obres que tracten el continent d’una manera respectuosa i constructiva.

Aquest cicle de presentacions es dura a terme al Centre d’Estudis de L’Hospitalet (CEL’H). A l’Av. Josep Tarradellas i Joan, 44 (Espai Molí) – 08901 L’Hospitalet.

 

22 de maig – 19h

“Lugares sagrados de África”

Jean-Bosco Botsho

“En aquest llibre, hem volgut mostrar una perspectiva de l’Àfrica sagrada, des de les pintures rupestres de Namíbia fins a les mesquites del Sahel i el Mediterrani, des de les esglésies excavades a la roca als temples construïts al llag Tana (Etiòpia), passant pels exemples més impressionants de l’art sagrat egipci de l’antiguitat. “Lugares sagrados de África” està il·lustrat amb espectaculars fotografies en color, indicant al lector com accedir a aquests llocs assenyalats i intenta convertir el viatge en una experiència apassionant, en un viatge al continent on la humanitat donà les seves primeres passes.”
Teo Gómez, Editorial Océano-Ambar

6 de juny – 19h

“Instants d’un país. La Namíbia del Cafè Zoo”

Ana Moya

Ana Moya ens parlarà de Namíbia on ha viscut durant dos anys. Aquesta sessió serà un viatge per les terres, les persones i les olors d’una Namíbia explicada per l’autora i on va conèixer el veritable Cafè Zoo, en el qual va inspirar-se per escriure la seva primera novel·la.

 

ANUL·LAT 20 de juny – 19h

 

“Si l’Atlàntic parlés”. Presentació dels llibres El mar dels traïdors i El pescador que volia anar al país dels blancs

Jordi Tomàs

El mar dels traïdors

 
Fins ben entrat el segle XIX, el tràfic d’esclaus entre la costa africana i Amèrica era una activitat corrent i lucrativa que alguns prohoms catalans haurien volgut esborrar de la memòria per sempre més. El mar dels traïdors és una magnífica novel·la d’aventures que neix d’aquest episodi tèrbol de la nostra història. El protagonista és un metge novell i idealista que l’any 1864 fa el seu bateig marítim a bord del vaixell Verge de Montserrat. El que havia de ser un viatge comercial amb ivori, eben i espècies esdevindrà un malson quan, en arribar a Sierra Leone, el jove metge descobreix els centenars d’africans que han de ser venuts il·legalment a Cuba i a Puerto Rico. La novel·la, que retrata les passions humanes més fortes, té el nervi moral dels grans relats marítims de Stevenson, Conrad i Melville. Punyent en el conflicte i àgil en l’acció, El mar dels traïdors és, al capdavall, un cant a la igualtat entre els homes.

El pescador que volia anar al país dels blancs

 
Un dia, després d’anys de fer l’ofici de pescador, Patrick Ejosa Lambal decideix provar sort com a clandestí i embarcar-se cap a Europa. Gràcies a la seva experiència és contractat com a membre de la tripulació d’una piragua i, per tant, viu de primera mà totes les etapes de la travessia, des de la preparació de l’embarcació fins a l’arribada a les Canàries, passant per la compra de carburant i d’aliments, la recerca de clients, els rituals per protegir-se de les penúries del viatge i les enormes trifulgues de passatgers i tripulants a alta mar. Patrick farà tres vegades el mateix viatge, en què patirà accidents, detencions i conviurà amb la mort a mar obert.

Aquesta història de vida, recollida per l’antropòleg i escriptor Jordi Tomàs, ens mostra una altra cara de les migracions africanes i ens descobreix l’origen, la vida i els valors d’un de tants il·legals, veritables emprenedors i aventurers dels nostres temps. Una mirada nova i propera al fenomen dels clandestins.