Àfrica

África en positivo

Curt animat que mostra una imatge d’Àfrica diferent a aquella que mostren els mitjans europeus, farcida de desastres i calamitats. La realitat és molt més rica i positiva. Apren a conèixer Àfrica.

Black Hitory: 50 years of African Independence

Primer episodi de la sèrie africana per nens Bino i Pino. Aquest episodi tracta del concepte de colonialisme i independència entre els països africans. L'any 2010 (quan es va iniciar la sèrie) molts països africans celebraven els 50 anys de la seva independència.

Afrique 50

África 50 es la primera pel·lícula francesa anticolonialista. Va començar com un encàrrec de la Lliga Francesa de l'Ensenyament per mostrar als alumnes la missió didàctica realitzada a les colònies franceses d'Àfrica Occidental.

Historia del Racismo (BBC)

Des dels seus orígens, el racisme colonial va néixer com una conseqüència d'unes necessitats econòmiques i no com a convenciment d'una superioritat biològica.

The wind of change (la fi del colonialisme a l’Àfrica)

El documental aborda els processos de descolonització a Àfrica a partir dels casos de Ghana, Guinea Conakry i el llavors Congo belga.

La Caravana del Manuscrito Andalusi

Durant els segles VIII i XV, a l'Espanya musulmana, es va dur a terme una gran producció de llibres científics. Quan els musulmans van sortir d'Espanya, molts es van emportar amb ells els seus manuscrits.

Cuba, An African Odyssey

La directora egípcia Jihan El Tahri explora el material d'arxiu inèdit sobre els esforços del Che Guevara i Fidel Castro per guanyar la guerra africana.

Conferència de Cheikh Anta Diop a Niamey (1984)

Conferència íntegra de l'historiador, antropòleg i científic Cheikh Anta Diop, pare de la renaixença africana, davant d'estudiants a Niamey (Níger). La conferència titulada 'L'aportació d'Àfrica a la civilització'.

854

Acción contra el Hambre presenta aquesta pel·lícula documental, que tracta el tema de la fam al Sahel, partint del projecte End Malnutrition de l'ONGD. 854 milions és el número d'éssers humans que pateixen fam al món.

Campanya Africa For Norway

'Single' nadalenc de la irònica campanya 'Africa for Norway', que mitjançant la idea "Tu també pots donar el teu radiador i repartir una mica de calor" busca trencar amb l'estereotip de pobresa que als països del nord sovint es té d'Àfrica.

Boney M : Videoclip de Rivers Of Babylon

Videoclip de Boney M de la cançó Rivers of Babylon, que ells van popularitzar amb la seva versió. L'original és del grup jamaicà The Melodians.

Entrevista a Kenneth Kaunda – African Voices (CNN)

,

Entrevista al programa de la CNN African Voices a Kenneth Kaunda, primer president de Zambia. Kaunda va ser un actiu lluitador anticolonialista fins que el 1964 va ser escollit president.

Alliberació de Nelson Mandela, 1990

,

Primeres imatges i primera roda de premsa de Nelson Mandela després de sortir de la presó l'11 de febrer de 1990.

Xala 1975

,

El ric home de negocis El Hadji Abdoukader Beye celebra matrimoni amb la tercera de les seves esposes. La nit de bodes, per al seu espant, descobreix que ha caigut sobre ell la Xala, maledicció que li provoca impotència sexual.

Joola, el naufragi

,

El setembre de 2002, 1953 persones eren víctimes d'un dels pitjors naufragis que hi ha hagut els darrers anys. Quedaren set hores en plena mar, morint ofegats i ofegades per no aguantar més hores nedant en total desprotecció.

Miriam Makeba canta Pata Pata (1968)

,

La cantant sud-africana Miriam Makeba (1932-2008), qui es va convertir en un icone contra l'apartheid, actua a Sao Paolo l'any 1968, on canta el seu famós tema Pata Pata.

Rainbow Nation 2010 – TRAILER

,

Una colorista mirada a la magnifica diversitat social de la Sud-Àfrica actual, a través de les històries de vuit sud-africans molt diferents entre sí.

Surfing Soweto

,

Els joves Bitch Nigga, Lefa y Mzembe practiquen surf a sobre de tres en marxa. Adrenalina per als joves desil·lusionats de Sud-Àfrica. Il·legal i perillós, centenars de joves han mort practicant-ho.

TUKKIYAKAR (Viaja Esperanza). Documental.

,

Aquest documental ficcionat, promogut per l'ONG Paz con Dignidad, narra com en un racó de la regió de Casamance, s'entrecreuen les històries de Ousmane, que va deixar el país fa temps a la recerca d'una nova vida i d'un jove raper que prova de trobar respostes a les seves preguntes.

El pescador que volia anar al país dels blancs

,

Vídeo curt en format documental-entrevista sobre la història del Patrick Ejosa Lambal recollida per l'antropòleg i escriptor Jordi Tomàs.

Back to Sahara

,

Fa 15 anys que una expedició d’arqueòlegs i antropòlegs de la Universitat de Girona viatgen als territoris alliberats del Sàhara Occidental per trobar, identificar i estudiar el llegat prehistòric d’una civilització nòmada desapareguda.

Gdeim Izik. El Campament de la Resistència Sahrauí – TRAILER

,

L’Isabel i l’Antonio són activistes. S’han despertat per l’estrident soroll de sirenes i el clamor de milers de crits. Han agafat les pertinences que han pogut. Entre elles, la videocàmera.

Hutus y tutsis: 10 años después

,

Documental que analitza la situació a Ruanda després del genocidi prenent com a eix els processos de justícia i reconciliació anomenats Gacaca duts a terme en una zona rural del país.

Rwanda. La reconciliació obligada – TRAILER

,

A Rwanda, la població conviu pacíficament. Però és el mateix conviure pacíficament que viure en pau? Divuit anys després del genocidi, hutus i tutsis són tots part d'un país oficialment i aparentment en pau.

Chimamanda Adichie: The danger of a single story

,

Conferència de l'escriptora nigeriana Chimamanda Adichie a una TED Talk. La novelista explica la història de com va trobar la seva "veu cultural autèntica".

Conversations with History: Wole Soyinka

,

Entrevista en profunditat amb l'escriptor i activista nigerià Wole Soyinka, premi Nobel de Literatura el 1986.

JJC- We Are Africans – Naija Remix

,

JJC presenta un remix del tema We Are Africans amb destacats cantants nigerians com Femi Kuti, Dagrin, Eldee, DJ Zeez, Kel, Ay.com, Moe Money i Ragga Remi.

Da Grin: Videoclip Pon Pon Pon

,

'Pon Pon Pon' parla sobre l'estil de vida a Lagos, Agege i tantes altres ciutats del sud-oest de Nigèria, on la vida a les barriades pobres es barreja amb la de riques ciutats i parts de Lagos.

Balthasar

,

Balthasar vol recitar un poema sobre la difrerència entre la vida i la mort que s'ha après de memòria i ho vol fer bé, és molt important.

Distancias – trailer

,

Un grup de refugiats del Congo està bloquejat a Rabat. La frontera amb Espanya els impedeix creuar a Europa. A una remota habitació a la perifèria de la ciutat assagen una peça de teatre sobre la seva pròpia experiència.

Teddy Afro – Abebayehosh

,

Les seves crítiques cap al govern de l'EPRDF etíop, li han comportat problemes legals, inclús el seu ingrés a presó per motius polítics.

Ogaden War

,

Documental sobre la guerra d'Ogaden, que va enfrontar Etiòpia i Somàlia entre 1977 i 1978 pel control del territori d'Ogaden.

Perdre el fil – Documental

,

Documental produït per Setem i Fora de Quadre sobre la producció de roba de treball al Marroc. El reportatge explica les dificultats de traçar l'orígen de la roba dels policies, bombers, jardiners, etc.

Histoire Du Mali – Daa Monzon Diarra 01

,

Sèrie televisiva sobre la història de Mali, elaborada per la televisió. En llengua original sense subtítols. 24 capítols online.

Dadaab

,

La regió keniana de Dadaab acull el camp de refugiats més gran del món. Des de 1991, més de 300.000 persones han arribat al camp fugint del conflicte de Somàlia.

Ory Okolloh: The making of an african activist

,

Ory Okolloh, activista pels Drets Humans, advocada i reputada blogger keniata explica la seva història i la de la seva família i com va convertir-se una important figura de Kènia.

El proceso de lo posible

,

El nou segle comença a Porto Alegre. Tots els que, d'una manera o una altra, posen en tela de judici o critiquen la mundialització neoliberal van reunir-se en aquesta ciutat del sud de Brasil, on es va celebrar el I Foro Social Mundial.

Memoria Negra

,

El testimoni d'un exiliat guineà serveix al periodista Xavier Montanyà per fer el recorregut pel passat recent de Guinea Equatorial.

Les maitres fous

,

Documental clau del cine antropològic en relació amb el colonialisme. Les Maitres Fous, gravat per Jean Rouch el 1955, mostra els rituals del culte Hauka, una secta religiosa molt extesa per tota Àfrica occidental enre els anys vint i cinquanta.

Paraules de dones de la revolució egípcia – 10 videos

,

La participació de les dones en la revolució egípcia no ens va venir com una sorpresa ni ho vam veure com un fenomen extraordinari. Les dones són part de tota societat i formen part de l'espectre social, polític i econòmic.

Cote d’Ivoire: Quand l’Armee Francaise Ment

,

Punt de vista inèdit sobre els fets produïts a Abijan, a Costa d'Ivori, el novembre de 2004, quan soldats de l'exercit francès van obrir foc contra una multitud de manifestants ivorians, que demanaven la marxa de França del país.

Africa… States of Independence – DR Congo

,

Reportatge d'AlJazeera de la sèrie Estats d'Independència sobre l'actual situació capital de la RDC Congo, Kinshasa: les seves infraestructures i institucions destruides, els indicadors de desenvolupament enfonsats i la creixent pobresa.

Crisis en el Congo: descubriendo la verdad

,

El documental militant denuncia el paper que Ruanda i Uganda, aliats d'Estats Units a Àfrica, van jugar en l'explosió d'una de les grans crisi humanitàries a punt d'arribar al segle XXI.

Blood in the Mobile

,

Els telèfons estan finançant la guerra al Congo. La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils provenen de les mines situades a l'est de la RDC.

Coltán, el Oro del Siglo XXI

,

Documental de producció francesa que acosta l'espectador a la problemàtica que està causant a RD Congo l'extracció del coltan, mineral necessari per a la fabricació de telèfons mòbils sobretot.

Independence Cha Cha

,

Composada el 1960 per Joseph Kabasele Tshamala (Grand Kalle), pare de la música congolsea, Independance Cha Cha, va convertir-se en l'himne no només del moviment nacionalista al Congo belga sinó de tots els nous estats independents d'Àfrica.

El dios negro

,

El documental mostra la final de la Champions League de 2009 al barri de Samuel Eto'o, a Douala, al Camerun. Mostra la pasió i la resistència d'un país africà cap al fútbol a Europa.

Syntoniser Amani: Burundi, entre la guerra i la pau

,

Després de l'ikiza (les mataances del règim burundès el 1972 contra intel·lectuals hutus), refugiats burundesos exiliats a Tanzània van fundar el Partit per l'Allibertació del Poble Hutu.

Thomas Sankara – The Upright Man (Sub Esp)

,

Sankara va ser president de Burkina Faso entre 1983 i 1987. Va arribar al poder a través d'un cop d'estat però a diferència d'altres presidents que van arribar al poder pels mateixos mitjans, ell va posar sempre per davant el benestar del poble de Burkina Faso.

Discurs de Thomas Sankara contra el deute extern

,

Document audiovisual del discurs de Thomas Sankara, llavors president de Burkina Faso, el 29 de juliol de 1987 davant dels líders de l'Organització per la Unió Africana, reunits a Addis Abeba.

Load More Posts