Memòria d’activitats 2018

Us donem la benvinguda a la Memòria 2018 del CEAI, institució catalana que fa més de 30 anys que fa recerca sobre les societats africanes, com a base per a difondre l’africanisme amb la perspectiva intercultural per diferents espais i sectors, tant acadèmics, de les administracions públiques, com socio-culturals. Com és costum, la ruta per la memòria de l’any 2018 s’inicia amb la presentació de les persones que donen vida al CEAI, dels nostre principis que ens caracteritzen, dels àmbits de treball, així com de qui forma l’organigrama, la direcció i l’equip de col·laboradores. Seguidament, ens traslladem a la dimensió digital, amb l’ampliació de la presència del CEAI a les xarxes socials i el projecte d’actualització de la web.

El CEAI va néixer per a crear espais i propostes de formació i coneixement africanista, i per això el Postgrau en Societats Africanes. Singularitats i Mundialització és un dels nostre signes d’identitat. En la darrera edició s’han combinat amb diferents projectes: Estudis Africans en Xarxa, una recerca conjunta amb Enginyers Sense Fronteres (ESF) per tal que s’iniciï un treball de recerca amb una especialització temàtica en relació a la zona d’execució del projecte a Funhalouro (Moçambic). També amb “”Àfrica negra: reinventant l’espai urbà” o l’activitat “Els reis-Déu a l’Àfrica: Anàlisi del poder tradicional africà” del fundador del CEAI Ferran Iniesta. Remarcar també la trobada d’estiu “Jornades Àfrica Negra: propostes per a la transformació urbana” i, finalment, el seminari obert de recerca Grup d’estudis de les societats africanes en col·laboració amb el GESA de la UB, que va acollir la conferència de Yero Ndiaye, savi tradicional africà i, deixeble d’Ahmadou Hampaté Bâ.

Reforçem la participació de membres del centre en activitats a l’estat espanyol com amb el CIRA, mentre seguim actius a xarxes africanistes internacionals com AEGIS o la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual del CAC.Dos principis actius ens guien: primer, mantenir activitats centrals i de continuïtat, i segon obrim i consolidem vies d’actuació en col·laboració amb institucions, entitats i persones. I els posem en pràctica tant en la vessant africanista com de migracions i interculturalitat. Per exemple, el Col·lectiu i+ és una realitat en la qual el CEAI ha estat implicat en la concepció i construcció. Alhora, en el “Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona” (FICAB) que es celebrarà al 2019.

Prova de la voluntat de consolidar projectes des de l’innovació són les actuacions en l’àmbit de migracions i interculturalitat. Projectes com Dones d’origen pakistanès: visibles i amb drets o Projecte Cricket Jove Bcn, Mirades Creuades + Mòdul d’Aprofundiment, o Joves referents en interculturalitat i prevenció de violències, mostren l’idoneïtat d’aplicar una mirada holista-integral i interseccional. Del treball en comú amb dones i joves s’amplia als professionals i població en el seu conjunt. Aconseguint la millora de les actuacions i la capacitació de les persones tècniques, així com influenciar en els polítiques públiques en l’àmbit de la interculturalitat en sectors com la salut o la joventut, on des de la pràctica es demostra la riquesa que per a Catalunya impliquen les diversitats. Volem agrair el suport de les institucions públiques i privades que han confiat en el CEAI per a que els projectes que hem proposat siguin una realitat pràctica i es consolidin. I tot això no seria possible sense la qualitat humana i professional de l’equip tècnic, voluntariat i membres del centre que han volgut i sabut mantenir viu i amb molta vitalitat el CEAI. El que em permet afirmar que seguirem endavant. Fins al proper any, i mentre, ens trobem per aquests camins africanistes interculturals.

Com diu la dita kiswahili: Tutaonana mungu kipenda, Mungi atapenda. Rafael Crespo Ubero Secretari General Centre d’Estudis Africans i Interculturals

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt