Memòria d’activitats 2017

Benvingudes i benvinguts, a la Memòria 2017 del CEAi, institució catalana que fa més de 30 anys que fa recerca sobre les societats africanes, com a base per a propagar l’africanisme i la perspectiva intercultural per diferents espais i sectors, tant acadèmics com de les administracions públiques i socio- culturals.

Com és costum, la ruta per la memòria de l’any 2017 s’inicia amb la presentació de les persones que donen vida al CEAi, dels principis que ens caracteritzen, dels àmbits de treball, així com de qui forma l’organigrama, la direcció i l’equip de col·laboradores.

Seguidament ens traslladem a la dimensió digital, amb l’ampliació de la presència del CEAi a les xarxes socials, amb el manteniment del butlletí i el retorn de Nova Àfrica, amb la publicació del nº 34, tota una fita.

El CEAi va néixer per a crear espais i propostes de formació i coneixement africanista, i per això el Postgrau en Societats Africanes. Singularitats i Mundialització és un dels nostres signes d’identitat. En la darrera edició s’han combinat amb 3 projectes : Estudis Africans en Xarxa, una recerca conjunta amb Enginyers Sense Fronteres (ESF) i el curs Àfrica Negra. Reinventant l’espai urbà, que era online. Sense oblidar una nova iniciativa, el grup de treball Terra i Salut. A la memòria trobareu un petit recull del conjunt creixent de col·laboracions en xarxa amb multiplicitat d’agents públics i privats com les  Jornades-seminari «Els africans a Europa, una llarga història». Mentre seguim actius a xarxes africanistes internacionals com AEGIS o la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual del CAC.

Dos principis actius ens guien: primer, mantenir activitats centrals i de continuïtat, i segon, obrim i consolidem vies d’actuació en col·laboració amb institucions, entitats i persones. I els intentem tant en la vessant africanista com intercultural, d’equí el reforç del Projecte d’Aprenentatge i Servei: «El meu Baró divers» o “Jo també soc referent”. Dones d’origen pakistanès: visibles i amb dretsProjecte Cricket Jove Bcn, Mirades Creuades + Mòdul d’Aprofundiment o els Tallers de Hip Hop Rimant Rumors . Aquests últims també vinculats a la implicació del CEAi en la Xarxa Antirumors de Barcelona. També volem destacar com el CEAi vol desenvolupar activitats des de la interseccionalitat, seria el cas del curs Mirades Creuades + Mòdul d’Aprofundiment, que treballa la interculturalitat des de la perspectiva de gènere. I en la mateixa línia destacaria la consolidació de Cartografia de coneixements, cartografia de sabers, on des de la pràctica es demostra la riquesa que per a Catalunya impliquen les diversitats.

El 2017 hem mantingut la dimensió reivindicativa, amb la implicació del CEAi en la Dinamització d’una plataforma ciutadana per demanar més oferta universitària en docència i recerca sobre el continent africà en cooperació amb altres centres universitarisI podem afirmar que el Col·lectiu i+ és una realitat en la qual el CEAi ha estat implicat en la concepció i construcció.  També presentem projectes de futur com el Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona (FICAB) que es celebrarà al 2019, però que tindrà un aperitiu al maig 2018 i que estem impulsant conjuntament amb altres entitats i especialistes, com ara Wiriko, Africaye i el paraigües de CinemAfriques.

I tot això no seria possible sense la qualitat humana i professional de l’equip tècnic, voluntariat i membres del Centre que, en aquests temps convulsos que estem vivint, han volgut i sabut mantenir viu i amb molta vitalitat el CEAi. El que em permet afirmar que Seguirem endavant!!!

Fins al proper any, i mentre, ens trobem per aquests camins africanistes interculturals.

Con diu la dita kiswahili

 Tutaonana mungu kipenda!!

Mungi atapenda!!

Rafael Crespo Ubero  Secretari General Centre d’Estudis Africans i Interculturals

Memoria activitats centre estudis africans

Podeu descarregar la memòria d’activitats en format PDF

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt