Projecte d’Aprenentatge i Servei dirigit
als alumnes de 4º d’ESO de l’Escola l’Esperança.
El projecte es desenvolupa en tres eixos:
Continguts emancipadors
Reflexions sobre les vides d’altres persones en altres parts del món
Fomentar el treball
en equip
El present projecte pretén respondre, d’una banda, a una situació de des-coneixement de les societats d’altres orígens culturals presents a la ciutat de Barcelona i en particular en el barri de Baró de Viver, i d’altra banda, donar eines per identificat i combatre al mosaic d’estereotips negatius que hi ha al voltant de les diferents cultures.
Així mateix, el projecte té una vocació trans-sectorial que es desenvolupa des de la
col·laboració dels àmbits de les associacions, de les institucions públiques, de la cultura i del sector privat. Té una vocació interdisciplinària, els continguts del projecte es treballen des de la història, dibuix, matemàtiques, tecnologies, religió i les socials, així com des de l’àmbit cultural l’expressió oral i plàstica.
El projecte vol generar i aconseguir:
- Generar tallers amb els diferents actors vinculats a aquesta temàtica, que permetin als i les alumnes entendre les diferències entre una informació limitada i una informació variada.
- Fer dels nens i nenes uns exploradors del seu propi barri amb la intenció que siguin ells i elles mateixes les que puguin informar a la resta de l’alumnat.
- Generar propostes crítiques, documents visuals, expositius i sonors, disseny d’aplicacions.
- Promoure la interacció positiva, el contacte, el diàleg i el coneixement mutu, per poder abordar millor les complexitats que planteja la diversitat.
Els objectius del projecte són:
- Establir un diàleg des de l’escola amb la realitat cultural i urbana del barri. Afavorir que els i les alumnes se sentin part activa del barri.
- Creació d’unes eines digitals que permetran difondre tant el treball de les entitats com el del CEA i que puguin ser generadores d’activitats entre les uns i els altres
- Donar a conèixer les diferents cultures presents al barri.
- Vincular als alumnes amb experts i expertes, membres de la comunitat, de l’Ajuntament i del CEA.
- Obrir l’escola al barri amb la idea que sigui un referent en temes interculturals. A partir del coneixement de la història del barri Baró de Viver i de la seva exploració per part dels/les alumnes, s’identificaran les diferents cultures que conviuen dins el mateix, per tal d’entendre els processos d’integració al barri i identificar els conflictes. Aquesta identificació permetrà l’elaboració d’un mapa de la diversitat. Mapa que serà el servei que els i les alumnes donen a l’entitat i a la comunitat com a mitjà de reconeixement del saber que aquestes cultures aporten al barri.
El projecte es va desenvolupar en tres fases:
-
Coneixement de la història del barri Baró de Viver. Com s’origina, com és el context de la ciutat de Barcelona que motiva la seva creació, com es vincula a la resta del districte. Evolució del planejament i dels mapes existents. Desenvolupament del barri.
-
Exploració del barri per part de l’alumnat. Descobrir a peu de carrer com és el barri, amb quines dificultats es troben els i les alumnes en els seus recorreguts. Quines associacions representants d’altres cultures conviuen al barri. Anàlisi dels prejudicis, les pors i el coneixement que l’alumnat té del veí diferent. Compartir experiències amb l’objectiu d’informar, trencar estereotips i apropar les associacions a l’escola.
-
Elaboració d’un mapa de la diversitat representants de diferents cultures i difusió del projecte.
El projecte té com a estratègia gestionar la diversitat com a oportunitat i font d’innovació, creativitat i desenvolupament social, cultural, econòmic i humà.
Mapa de la diversitat
Van participar
Professors:
- Cristina Castellar,
professora de religió - Maria de Mira / Angela Esteban,
professoras de plàstica - Alicia Diaz,
professora de socials - Alberto Yuste,
professor de historia - Aleix Muñio,
professor de tecnologia - Amb el recolzament del director de l’escola Jesús Abenza.
Alumnes:
- Yanís Aznar Expósito
- Irene Ballesta Rodriguez
- Cristina Camara Bueno
- Manuel Contreras Pérez
- Oscar Fortea Vergel
- Raquel Fortea Vergel
- Antonio García García
- Alex Hernández Ruiz
- Irene Juderias Albujar
- Jonathan Martínez Tena
- Maria Monfort Plaza
- Josefa Moreno Moreno
- Sara Moreno Moreno
- Aitana Navarro García
- Francisco José Nieto Lozano
- Carlos Pozo Diez
- José Miguel Santaella Pérez
- Andrea Sola Revilla
- Sandra Sola Revilla
- Rubén Vargas Guardia
- Carlos Wilmot Franco
- Tatiana Amaya
Patrocini, organització i col·laboració
Amb el suport de:
Organitza:
Amb la col·laboració de:
Escola l’Esperança de Baró de Viver
CENTRE CIVIC BARÓ DE VIVER
Veïns i veïnes del barri Baró de Viver